Afschaffen dividendbelasting, wie betaalt de rekening?

Er wordt veel gesproken over het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen. Natuurlijk komt al snel de vraag wie de rekening gaat betalen? En wie profiteert hiervan? We zijn nu eenmaal Nederlander.

Het argument van Rutte en de zijnen is dat hiermee Nederland interessanter wordt voor internationale ondernemingen en voor buitenlandse beleggers. Het zou op termijn banen opleveren is het idee. De vraag is welke banen? Of is het misschien de pensioenvoorziening voor de toekomstige oud politici (Rutte en de zijnen). Commissariaten worden goed betaald bij de grote beursgenoteerde ondernemingen. 

Wat is dividendbelasting? 

Dividendbelasting wordt geheven over de winstreserves die uitgekeerd worden door bijvoorbeeld beursgenoteerde ondernemingen of BV’s. De belasting die op dit dividend wordt ingehouden is 15%. Voor de Nederlandse directeur/aandeelhouder is de dividendbelasting een voorheffing en wordt deze verrekend met de inkomstenbelasting. In box 2 is wordt namelijk inkomstenbelasting 25% gerekend over de (dividend) inkomsten uit de BV. Van deze 25% wordt 15% (de dividendbelasting) afgetrokken als voorheffing. Er wordt per saldo 10% nageheven over de uitgekeerde dividenden.  

Voor particulier beleggers in Nederland kan de dividendbelasting verrekend worden in de aangifte inkomstenbelasting in box 3. De belasting die bedrijven inhouden op het dividend dat naar het buitenland gaat is meestal een lager tarief van toepassing, is het mogelijk deze belasting (gedeeltelijk) terug te vragen van de Nederlandse Belastingdienst of is het mogelijk dit te verrekenen in het eigen woonland. 

Beleggers 

Particuliere beleggers beleggen vaak via fondsen de fiscale beleggingsinstellingen (fbi) of de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi). Indien een fbi in het buitenland belegt en daar belasting wordt ingehouden, de zogenaamde bronbelasting, dan kan dit verrekend wordt met de dividendbelasting die in Nederland wordt ingehouden. Als er geen dividendbelasting wordt ingehouden dan kan dit niet met buitenlandse bronbelasting verrekend worden in de aangifte inkomstenbelasting, deze buitenlandse bronbelasting moet de particuliere belegger dan zelf in zijn geheel verwerken in zijn aangifte inkomstenbelasting. Wel is de 15% die niet wordt ingehouden meteen in de ‘pocket’ en niet een jaar later via de inkomstenbelasting. Je hebt dan weer een hoger banksaldo waarover rente vergoed zou kunnen worden, maar ja veel zal dat niet zijn. Het is bovenal een tijdsvoordeel, rente op een bankrekening levert tegenwoordig niet veel op. 

In alle discussies en rondgang langs grote beleggers en bedrijven in het buitenland is nog lang niet als een paal boven water komen te staan dat het meer gaat opbrengen dan de 2 miljard die het kost. 

Wie gaat het betalen? 

Het lage btw tarief gaat omhoog van 6 naar 9%, met andere woorden de BTW op de eerste levensbehoefte en de kapper gaat omhoog. 

De inkomstenbelasting in box 2 gaat van 25 naar 28,5%.

Wij concluderen hieruit dat de Nederlander dit mag financieren.  

Wat levert het ons op? 

Het verhuizen van het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland levert grofweg een baan of 20 op. Als het doorgaat natuurlijk. Aandeelhouders zijn niet zo happig op de mogelijke beschermingsconstructies die mogelijk zijn in Nederland en die de aandelenkoers naar beneden drukken.  

Wat het waarschijnlijk wél oplevert is een inkomstenbron voor de heer Rutte (en de zijnen) in de toekomst. Na de carrière in Den Haag volgt waarschijnlijk een commissariaat bij Shell, Akzo Nobel of Unilever. Of misschien wel alle drie? En dan verdien je meer dan de Balkenendenorm. 

Eens van gedachten wisselen over dit onderwerp of andere zaken? Vraag een consultancygesprek aan met ons Neem contact op

×