Nieuwsbrief juli

10 oktober 2024

In de nieuwsbrief van juli lees je alles over 'zzp'er of loondienst?' en UBD.

ZZP'er of loondienst?

Vanaf 1 januari 2025 wil de Belastingdienst weer strenger gaan controleren of er sprake is van opdracht of dienstbetrekking. Uitgangspunt is nog steeds dat opdrachtgevers en opdrachtnemers dit samen beoordelen.


Er is nieuwe wetgeving in de maak die meer duidelijkheid probeert te geven op het toetsingskader wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. Hierin is ook een rechtsvermoeden opgenomen dat er sprake is van een dienstbetrekking bij een bepaald maximaal uurtarief (rond € 32,34 excl. BTW).


De 3 criteria van het toetsingskader zijn:

  1. Krijgt iemand werkinstructies en staat hij/zij onder toezicht?
  2. Zijn de werkzaamheden ingebed in de organisatie van de werkgever? Dit geldt vooral als de werkende volledig integreert.
  3. Is er sprake van ondernemerschap binnen de opdracht? Dit geldt als een werkende voor eigen rekening en risico projectmatig of incidenteel werkzaamheden verricht.


Het is nog niet duidelijk wanneer deze wetgeving in werking treedt, maar het blijft belangrijk om vooraf te beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking.


UDB: Uitbetaling aan derden

Heb je een bedrijf met een loonheffingsnummer en doe je betalingen voor bepaalde werkzaamheden en/of diensten aan derden?


Deze betalingen moeten worden doorgegeven aan de Belastingdienst als degene die de betalingen krijgt, aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • De natuurlijk persoon is niet bij u in dienstbetrekking
  • De natuurlijk persoon stuurt geen factuur of reikt een factuur uit zonder BTW voor de uitgevoerde werkzaamheden of diensten

 

De verplichte aanlevering geldt in alle gevallen waarin er geen BTW in rekening is gebracht, zoals wanneer de BTW is verlegd, bij vrijgestelde prestaties, het 0%-tarief of de kleineondernemersregeling (KOR).

 

Welke gegevens moet je aanleveren?

  • het bedrag dat is uitbetaald
  • de datum van uitbetaling
  • de volledige naam (voorletters en achternaam) van de persoon aan wie is uitbetaald
  • het adres van die persoon
  • de geboortedatum van die persoon
  • het Burgerservicenummer (BSN) van die persoon

 

Om boetes te voorkomen, dienen deze gegevens te worden aangeleverd aan de Belastingdienst vóór 1 februari van het opvolgende jaar waarin de betalingen zijn gedaan.

 

Mocht je meer informatie willen over één van deze onderwerpen of heb je hulp nodig wanneer je denkt in actie te moeten komen, neem dan contact met ons op.




door Amolé BV 11 maart 2025
Let op dat je alle in- en verkoopfacturen met een factuurdatum van vóór 1 april 2025 bij ons aanlevert vóór 15 april 2025 , zodat wij de BTW kunnen verwerken. Vóór 30 april 2025 moet de BTW aangifte ingediend èn betaald zijn! Je ontvangt per e-mail van ons bericht over jouw BTW aangifte. Let er goed op dat je deze tijdig leest! Geen mail? Check jouw spam-box! Heb je vragen, neem gerust contact met ons op. Meer weten? Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Neem contact met ons op.
door Amolé BV 11 maart 2025
Let op: Belastingdienst voert extra controle uit op zakelijke kosten in aangiften (met name bij eenpersoons BV’s) In 2025 gaat de belastingdienst extra aandacht besteden aan de beoordeling van zakelijk kosten. Bij controles van ingediende aangiften blijkt dat kostenposten regelmatig verkeerd worden verwerkt en dat leidt tot correcties. Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, let de belastingdienst op het motief waarmee de kosten zijn gemaakt. Als duidelijk is dat de kosten volledig zijn gemaakt voor de zakelijke belangen van de onderneming, accepteren zij deze kosten als aftrekpost. Veel van de correcties hebben betrekking tot privéuitgaven die ten onrechte worden opgevoerd als zakelijke kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderwerk van de privéwoningen, bonnetjes van de McDonald’s met kindermenu’s op de zaterdagavond, abonnementen bij sportschool of streamingsdiensten, werkruimte thuis, etc. Wat zijn zakelijke kosten? Zakelijke kosten kunnen volledig worden afgetrokken van de opbrengsten. Het zijn die kosten die rechtstreeks op de onderneming betrekking hebben, dus die nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming. Alle andere kosten zijn niet aftrekbaar! Zie voor voorbeelden zakelijke kosten: Zakelijke kosten Sommige kosten hebben zowel een zakelijk als een persoonlijk karakter, waarvan alleen het zakelijke deel aftrekbaar is. Welk deel dat is, lees je in het overzicht van mogelijk aftrekbare kosten Meer weten? Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Neem contact met ons op.
door Amolé BV 11 maart 2025
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen en duidelijkheid te geven over de relatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen (ZZP'ers). Tot nu toe was de handhaving beperkt, maar vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hier strenger op toezien. Waar moet je op letten? Het Deliveroo-arrest benoemt 9 belangrijke punten die bepalen of iemand als zelfstandige werkt of eigenlijk een werknemer is. 1. Aard en duur van het werk Een resultaatsverplichting (werken met een afgesproken eindresultaat) wijst op ondernemerschap. Een inspanningsverplichting (je moet alleen komen werken) lijkt meer op een dienstverband. Zorg dat een opdrachtnemer ook aansprakelijkheid en risico draagt. 2. Vrijheid in werktijden Hoe meer vrijheid in werktijden, hoe meer het op zelfstandig ondernemerschap lijkt. Soms is overleg nodig, maar leg dit duidelijk vast. 3. Is de opdrachtnemer onderdeel van de organisatie? Hoe meer iemand integreert in een bedrijf, hoe groter de kans op een dienstverband. Als het werk een belangrijk onderdeel van het bedrijf is, kan dit ondernemerschap beïnvloeden. 4. Persoonlijke uitvoering van het werk Soms wordt specialistische kennis gevraagd, waardoor persoonlijk uitvoeren nodig is. 5. Hoe worden afspraken gemaakt? Kan de opdrachtnemer onderhandelen of bepaalt de opdrachtgever alles? Meer onderhandelingsruimte wijst op ondernemerschap. 6. Hoe wordt de beloning bepaald? Wie bepaalt het tarief? Wordt er onderhandeld? 7. Hoe hoog is de beloning? Een hogere beloning wijst op specialisme en ondernemerschap. Een lage beloning, vergelijkbaar met loondienst, wijst meer op een dienstverband. 8. Draagt de opdrachtnemer risico? Wie betaalt als het fout gaat? Als de opdrachtgever het risico draagt, lijkt het op loondienst. Als de opdrachtnemer het risico draagt, lijkt het op ondernemerschap. 9. Gedraagt de opdrachtnemer zich als ondernemer? Heeft de opdrachtnemer een website, verzekeringen, reclame, meerdere opdrachtgevers, bedrijfskleding of eigen gereedschap? Het Uber-arrest: Gedraagt de opdrachtnemer zich als ondernemer? De Hoge Raad heeft hierin geoordeeld dat ondernemerschap (hoe gedraagt de werkende zich in het economische verkeer) van groot belang is. Denk aan wat hierboven is genoemd bij punt 9 als belangrijke punten. Dit kan de doorslag geven om te beslissen dat er sprake is van een opdrachtovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst. Wat kun je doen? Het totaalplaatje is belangrijk. Probeer zoveel mogelijk aan de voorwaarden voor ondernemerschap te voldoen. De belastingdienst controleert altijd aan de hand van de feitelijke omstandigheden. Afwijken van de gesloten overeenkomst brengt risico’s met zich mee. Op de website van de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten die je kunt gebruiken: Voorbeeldovereenkomsten Belastingdienst Meer weten? Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Neem contact met ons op.